Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Ονόματα μπαίνουν και βγαίνουν

Σαν το χαλάζι πέφτουν τα ονόματα υπουργών στην περίπτωση μιας νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι «εισηγητές», όμως, μάλλον προβάλλουν τις επιθυμίες τους, καθώς ο Γ. Παπανδρέου κρατά για τον εαυτό του τις σχετικές αποφάσεις. Εχει, άλλωστε, από την Πέμπτη στη διάθεσή του σημειώματα σχετικά με τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι νέοι υπουργοί.


*Ζητούμενο αποτελεί το ποσοστό των νέων στελεχών που θα τοποθετηθούν σε κυβερνητικές θέσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου εξετάζει δύο εκδοχές: να προωθήσει αμέσως νέα πρόσωπα, ρισκάροντας όμως αν το εγχείρημα «κολλήσει», να αναγκαστεί να επιστρατεύσει τους «βετεράνους», μένοντας έτσι ανοιχτός στην κατηγορία για «αναπαλαίωση». Ή να ξεκινήσει με τους παλιούς και στον πρώτο ανασχηματισμό να τους αλλάξει, βάζοντας το νέο αίμα στην κυβέρνηση.

*Με δεδομένο τον μειωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών, αρκετοί πρωτοκλασάτοι δεν θα «χωρέσουν» στην κυβέρνηση. Ανάμεσά τους, ίσως και ο Ευ. Βενιζέλος. (Από τον τρόπο, πάντως, που θα χειριστεί την υπόθεση ο Γ. Παπανδρέου θα φανεί αν με «το καλημέρα» ξεκινήσουν οι γκρίνιες.)

*Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις φήμες που κυκλοφορούν (οι δεύτερες υπερτερούν των πρώτων) διαμορφώνεται η εξής εικόνα, με τα ονόματα των υποψηφίων να διασταυρώνονται συχνά στις διάφορες θέσεις:

- Οικονομικά υπουργεία: Λούκα Κατσέλη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης συζητούνται για τα κορυφαία πόστα, ενώ αναζητείται και υπουργός-κομάντο για να ενεργοποιήσει τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

- Υπουργείο Υποδομών και Δημοσίων Εργων: Για τον κρίσιμο αυτόν θώκο ακούγονται τα ονόματα του Δ. Ρέππα, του Χρ. Παπουτσή και του Γ. Ραγκούση.

- Υπουργείο Παιδείας: Η Αννα Διαμαντοπούλου έχει περισσότερες πιθανότητες, αν και η ίδια θα ήθελε το Εξωτερικών. «Παίζει» και ο Αν. Λοβέρδος.

- Υπουργείο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης: Ο άνθρωπος που θα ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό πρέπει να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του Γ. Παπανδρέου. Το προσόν αυτό διαθέτει ο Γ. Ραγκούσης.

- Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας: Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτος είναι λύση αν ο κ. Παπανδρέου επιλέξει εξωκοινοβουλευτικό. Οι προτάσεις του για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού εποικοδομήματος βρίσκονται άλλωστε από καιρό στο γραφείο του προέδρου.

- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Βάσω Παπανδρέου είναι μία επιλογή (αν δεν πάει στο Αμυνας κατά το μοντέλο Θαπατέρο) και στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Χ. Παπουτσής.

- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Στο παλιό υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα προστεθούν η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό Σώμα. Αν εκεί πάει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα του Γ. Παπανδρέου, «κανένα στέλεχος δεν επιστρέφει εκεί που υπηρέτησε».

- Υπουργείο Πολιτισμού: Η Μαρία Δαμανάκη, ως υπεύθυνη του κομματικού τομέα, θεωρείται φαβορί.

- Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας: Ο Γ. Φλωρίδης και ο Ηλ. Μόσιαλος είναι βασικοί υποψήφιοι.

- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Ακούγονται τα ονόματα των Κ. Σκανδαλίδη, Π. Ευθυμίου, Χ. Καστανίδη και Ντ. Ρόβλια.

- Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Ο Σ. Κουβέλης έχει καλές σχέσεις με τον κ. Παπανδρέου και δεν αποκλείεται να πάρει την ευκαιρία του.

- Θέσεις υφυπουργών διεκδικούν οι: Μ. Καρχιμάκης (Αμυνας ή Προστασίας του Πολίτη), Μ. Μπόλαρης (Διοίκησης), Β. Εξαρχος (Αγροτικής Ανάπτυξης), Φ. Σαχινίδης (Οικονομικών), Εύη Χριστοφιλοπούλου (Εργασίας), Ελπίδα Τσουρή (Τουρισμού), Χρύσα Αράπογλου (Διοίκησης), Π. Μπεγλίτης (Εξωτερικών), Χ. Τσιόκας (Υποδομών), Μ. Παντούλας (Παιδείας).

- Για την προεδρία της Βουλής το φαβορί είναι ο Φ. Πετσάλνικος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου