Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Αγωνία για την επόμενη μέρα

  • Σήμερα αποφασίζουν οι πολίτες, από αύριο η ηγεσία καλείται να εργαστεί δημιουργικά για τη χώρα

Οι Ελληνες εκλογείς προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, για την 13η μεταπολιτευτική εκλογική αναμέτρηση, πιστοί στην αρχαία δημοκρατική παράδοση.

Τα κομματικά επιτελεία αναμένουν ευλόγως με έκδηλη αγωνία την έκβαση της σημερινής κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Ομως το πραγματικό ζητούμενο για τη χώρα είναι η «επόμενη ημέρα», καθώς οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν πλήθος σωρευμένων προβλημάτων που απαιτούν άμεσες και επώδυνες λύσεις.

Στο πεδίο της οικονομίας, το οικονομικό επιτελείο της όποιας νέας κυβέρνησης θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα άμεσων ρυθμίσεων και μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Καλείται δε να το πράξει υπό την ασφυκτική πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να χορηγηθεί στη χώρα παράταση έως το τέλος του 2012 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Μάλιστα οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν ατύπως στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofiστις 12 του μήνα.

Στο κοινωνικό πεδίο, προτεραιότητες αιχμής αποτελούν η εξεύρεση χρημάτων για την καταβολή συντάξεων και τη χορήγηση εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και η αντιμετώπιση των διαρκώς ογκούμενων ελλειμμάτων στα νοσοκομεία. Επίσης, στον τομέα του περιβάλλοντος πιεστικό έχει καταστεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ έως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. πλήρες σχέδιο για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τέλος, πολλά παραμένουν τα ανοικτά «μέτωπα» στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. [Η Καθημερινή, Kυριακή, 4 Oκτωβρίου 2009]



ΣXETIKA ΘEMATA
Η διαφορά των δύο θα κρίνει το αύριο
Τα σχέδια για την επόμενη μέρα
Τα σενάρια για αυτοδύναμη κυβέρνηση
Οι προβλέψεις των ειδικών αναλυτικά για τις περιφέρειες
Τα «καυτά» μέτωπα της νέας κυβέρνησης
Τα ανοιχτά μέτωπα της επόμενης μέρας
Δημοσιονομική καταγραφή
Τα οικονομικά προγράμματα και η ζοφερή πραγματικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου