Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Την Τετάρτη η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Αποχώρησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου καθώς έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

  • Την Τετάρτη αναμένεται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από λιγότερα μέλη σε σχέση με το προηγούμενο.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ορκισθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια την Τετάρτη. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από λιγότερα μέλη σε σχέση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από 14 υπουργούς και συνολικά 35 μέλη.







Σχετικά θέματα
Απόψεις
Δείτε από την «Κ»






  • Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Γ. Παπανδρέου

Καλή δύναμη ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Α. Παπανδρέου, τον οποίο υποδέχθηκε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε την ευχή σας για δύναμη, γιατί η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές.

«Δεν ξενυχτίσατε πολύ», είπε ο κ.Παπούλιας στον κ. Παπανδρέου, με τον δεύτερο να απαντά ότι «όχι... Ήταν σύντομο, εξ άλλου χρειαζόμαστε όλοι μας τη δύναμη, γιατί είναι πολλές οι ευθύνες».

Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Παπανδρέου ότι «ελπίζω να κάνετε αυτό που λέτε, για σημαντικές τομές, άλλωστε, είστε και προπονημένος», με τον κ. Παπανδρέου να απαντά «και οι δυο είμαστε προπονημένοι».

Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας δέχτηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος του υπέβαλλε την παραίτηση της κυβέρνησής του. Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε στις 13.45 το Προεδρικό Μέγαρο και αναχώρησε με το αυτοκίνητό του στις 13.57. Κατά την έξοδό του ο κ. Καραμανλής δεν έκανε δηλώσεις.

  • Εκτός ηχηρά ονόματα

Πολλά ηχηρά ονόματα της ΝΔ δεν εκλέγονται βουλευτές μεταξύ αυτών η πρώην υπουργός κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (Β' Αθηνών) και ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης (Α' Αθηνών), καθώς και ο υφυπουργός κ. Θεόδωρος Κασίμης (Β' Αθηνών). Έντονη ήταν η παρέμβαση του Μιχάλη Λιάπη στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε «να παραιτηθούν οι Ηρακλειδείς του στέμματος». Αποχωρεί από την πολιτική ο Γ. Αλογοσκούφης.

Οι έδρες του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο ανέρχονται σε 160. H κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ εκτιμάται σε 91 έδρες. Το ΚΚΕ κατακτά 21 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 13 έδρες. Ο ΛΑΟΣ αυξάνει κατά 50% τη κοινοβουλευτική του δύναμη και κατακτά 15 έδρες. Σε 30,26% εκτιμάται η αποχή, της οποίας το ποσοστό μειώνεται όσο προχωρά η καταμέτρηση των ψήφων.

  • Ενημέρωση Παπούλια από τον Σιούφα για τη σύνθεση της νέας Βουλής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δέχθηκε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των χθεσινών εθνικών εκλογών, καθώς και για τη νέα σύνθεση του σώματος. Όπως ανέφερε ο κ. Σιούφας, το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει 160 έδρες, η ΝΔ 91, το ΚΚΕ 21, ο ΛΑΟΣ 15 και ο ΣΥΡΙΖΑ 13 έδρες.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την υποβολή της παραίτησης της κυβέρνησης από τον κ. Κ. Καραμανλή θα καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Χθες, ο κ. Σιούφας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογή του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τέλος στη συμμαχία του κράτους με τα μεγάλα κεφάλαια», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στην «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα».

- Ποιοι εκλέγονται μέχρι στιγμής.
- Ποιοι δεν επανεκλέγονται σε Α'-Β' Αθηνών, Αττικής και Α'-Β' Πειραιώς


Απόψεις

Θέματα


Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου