Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

«Γαλάζιες» αποτυχίες, «πράσινη» ανανέωση

  • Εκτός Κοινοβουλίου έμειναν υπουργοί της ΝΔ- Νέα ονόματα στο ΠαΣοΚ, ενώ επανέρχονται και πρώην βουλευτές

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ, Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Ανανεωμένη κατά το ένα τρίτο είναι η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής, καθώς 98 από τους 300 εκλεγέντες δεν κάθονταν στα έδρανά της κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Η σταυροδοσία προς τους υποψηφίους επιφύλαξε όμως μεγάλες εκπλήξεις, κυρίως στον χώρο της ΝΔ, από τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της οποίας θα υπάρξουν ηχηρές απουσίες, όπως των μέχρι πρότινος υπουργών κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και Αν. Παπαληγούρα. Επίσης, δεκάδες πρώην κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, η κυρία Σοφία Καλαντζάκου, οι κκ. Χρ. Φώλιας και Αντ. Μπέζας, αλλά και ο θείος τού Κ. Καραμανλή κ. Αχ. Καραμανλής απέτυχαν να επανεκλεγούν. Σημαντική ανανέωση επήλθε στην ΚΟ του πλειοψηφούντος ΠαΣοΚ, με το οποίο πάντως επανέρχονται στο Κοινοβούλιο αρκετοί πρώην βουλευτές, όπως οι κκ. Δ. Κρεμαστινός, Μ. Παπαϊωάννου, Π. Οικονόμου, Χ. Μαγκούφης κ.ά.

Αιτωλοακαρνανία: ΠαΣοΚ (4 έδρες): Επανεκλέγονται ο κ. Αθ. Μωραΐτης, η κυρία Σοφία Γιαννακά και ο κ. Α.Μακρυπίδης, ενώ επανακάμπτει στη Βουλή ο κ. Π. Κουρουμπλής. ΝΔ (3 έδρες): Επανεκλέγεται πρώτος σε σταυρούς για τρίτη συνεχή φορά ο κ. Μ.Σαλμάς, εκλέγεται για πρώτη φορά ο κ. Κ. Καραγκούνης (γιος του πρώην βουλευτή) και παραμένει στο Κοινοβούλιο ο κ. Δ.Σταμάτης, ενώ δεν επανεκλέγονται ο κ. Σπ. Λιβανός, όπως και ο κ. Β.Μαγγίνας που δεν πολιτεύτηκε. Με το ΚΚΕ επανεκλέγεται ο κ. Ν. Μωραΐτης.

Αρτα: ΠαΣοΚ (2): Επανεκλέγεται ο κ. Δ.Τσιρώνης, νέο πρόσωπο είναι ο κ. Π. Στασινός. ΝΔ (1): επανεκλέγεται ο κ. Κ.Παπασιώζος και μένει εκτός Βουλής ο υφυπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης του κ. Γ. Σουφλιά κ. Γ. Παπαγεωργίου .

Βοιωτία: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγεται ο κ. Β.Τόγιας και εκλέγονται για πρώτη φορά οι κυρίες Αρια Αγάτσα και Βασιλική Τσόνογλου. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Μ.Γιαννάκης και μένουν εκτός Βουλής ο πρώην υπουργός κ. Ευ. Μπασιάκος και Α. Κουτσούμπας.

Γρεβενά: Η μονοεδρική πέρασε στα χέρια του ΠαΣοΚ και εκλέγεται ο κ. Αθ. Χαντάβας.

Δράμα: ΠαΣοΚ (2): Επανεκλέγεται ο κ. Χρ.Αηδόνης και νέο πρόσωπο είναι η κυρία Χαρά Κεφαλίδου. ΝΔ (1): Παραμένει ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ενώ δεν εκλέγεται ο κ. Στ. Δαϊλάκης.

Δωδεκάνησα: ΠαΣοΚ (4): Επανέρχεται στη Βουλή ο κ. Δ.Κρεμαστινός, επανεκλέγονται οι κκ. Γ. Νικητιάδης και Ν. Ζωίδης, νέο πρόσωπο ο κ. Ευστ.Κουσουρνάς. ΝΔ (1): Νέο πρόσωπο η κυρία Τσαμπίκα Ιατρίδη, η οποία άφησε εκτός Βουλής τον υφυπουργό κ. Ι. Βαληνάκη και τον κ. Αν. Καραμάριο, ενώ εκτός λίστας είχε μείνει ο κ. Αρ. Παυλίδης.

Εβρος: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγεται ο κ. Γ. Ντόλιος και νέα πρόσωπα είναι ο κ. Π.Ζαπάρτας και η κυρία Ολγα Ρεντάρη. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Αλ. Δερμεντζόπουλος και έμειναν εκτός οι κκ Α. Γεροντόπουλος και Στ. Κελέτσης. Εύβοια: ΠαΣοΚ (2): Επανεκλέγεται η κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη και νέο πρόσωπο είναι ο κ. Συμεών Κεδίκογλου (εξάδελφος του συνονόματου βουλευτή της ΝΔ), ενώ μένει εκτός Βουλής ο κ. Γ.Παπαγεωργίου. ΝΔ (2): Επανεκλέγονται ο κ. Κ.Μαρκόπουλος και ο κ. Σ. Κεδίκογλου, ενώ μένει εκτός Βουλής ο πρώην υφυπουργός κ. Αν. Λιάσκος. Με το ΚΚΕ επανεκλέγεται ο κ. Γ. Μαρίνος, ενώ την έδρα που απέσπασε ο ΛΑΟΣ καταλαμβάνει η κυρία Ουρανία Παπανδρέου .

Ευρυτανία: Η έδρα παρέμεινε στο ΠαΣοΚ και στον κ. Η. Καρανίκα .

Ζάκυνθος: Την έδρα διατήρησε το ΠαΣοΚ και επανεξελέγη ο κ. Δ. Βαρβαρίγος.

Ημαθία: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγεται ο κ. Αν. Σιδηρόπουλος και νέα πρόσωπα είναι ο κ. Αθ. Γικόνογλου (γιος του πρώην βουλευτή) και ο κ. Α. Τόλκας. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Μιχ.Χαλκίδης και μέ νουν εκτός Βουλής οι κκ. Η. Φωτιάδης και Λ. Τσαβδαρίδης.

Ηράκλειο: ΠαΣοΚ (5): Επανεκλέγονται ο κ. Β. Γκεγκέρογλου, Εμμ. Στρατάκης και η κυρία Μαρία Σκραφνάκη. Νέα πρόσωπα αναδεικνύονται ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Στ. Αρναουτάκης και ο κ. Φρ. Παρασύρης, ενώ μένει εκτός ο κ. Ι.Σκουλάς. ΝΔ (2): Επανεκλέγονται ο κ. Ελ. Αυγενάκης και ο κ. Εμμ.Κεφαλογιάννης, ενώ απέτυχε να επανεκλεγεί ο κ. Κ. Μπαντουβάς. Εδρα καταλαμβάνει εκ νέου και ο ΣΥΡΙΖΑ και αντί του κ. Αλ. Αλαβάνου που δεν πολιτεύτηκε εκλέγεται ο κ. Μ.Κριτσωτάκης. Θεσπρωτία: Η έδρα κατοχυρώθηκε στο ΠαΣοΚ και στον κ. Χ. Κατσούρα, που άφησε εκτός Κοινοβουλίου τον πρώην υφυπουργό κ. Αντ. Μπέζα. Ιωάννινα: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγονται οι κκ. Ευ. Αργύρης και Μ. Παντούλας, με νέο πρόσωπο τον κ. Αθ.Οικονόμου, ο οποίος καταλαμβάνει την έδρα που κατείχε το ΚΚΕ με τον κ. Κ. Αλυσανδράκη. ΝΔ (2): Επανεκλέγονται οι κκ. Κ.Τασούλας και Στ. Καλογιάννης.

Καβάλα: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγεται ο κ. Μ. Τιμοσίδης, επανέρχεται στη Βουλή ο κ. Σ. Εμινίδης, νέο πρόσωπο ο κ. Δ. Παπουτσής. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ έμειναν εκτός ο κ. Γ.Καλαντζής και ο κ. Δ. Χριστοφιλογιάννης, ο οποίος όμως δεν είχε πολιτευτεί.

Καρδίτσα: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγεται ο κ. Ντίνος Ρόβλιας, επανέρχεται στη Βουλή ο κ. Ν. Σαλαγιάννης και εκλέγεται για πρώτη φορά η κυρία Μαρία Θεοχάρη. ΝΔ (2): Επανεκλέγονται οι κκ. Κ.Τσιάρας και Σπ.Ταλιαδούρος και έμεινε εκτός ο κ. Γ. Αναγνωστόπουλος .

Καστοριά: Με το ΠαΣοΚ επανεκλέγεται για δέκατη συνεχή φορά ο κ. Φ. Πετσάλνικος, ενώ αλλαγή σκυτάλης υπήρξε στη ΝΔ, αφού εξελέγη ο κ. Ζ. Τζηκαλάγιας που πήρε τη θέση της κυρίας Βίβιαν Μπουζάλη.

Κέρκυρα: Από τις ελάχιστες περιφέρειες που επανεκλέχτηκαν και οι τρεις βουλευτές. Με το ΠαΣοΚ η κυρία Αντζελα Γκερέκου, με τη ΝΔ ο κ. Ν. Δένδιας και με το ΚΚΕ ο κ. Χ. Χαραλάμπους. Κεφαλλονιά: Αλλαγή χρώματος στη μονοεδρική αυτή περιφέρεια, που πέρασε στο ΠαΣοΚ και στον κ. Σπ. Μοσχόπουλο, ο οποίος άφησε εκτός Βουλής τον γαλάζιο κ. Αλ. Παρίση.

Κιλκίς: ΠαΣοΚ (2). Επανεκλέγεται ο κ. Γ. Φλωρίδης και νέο πρόσωπο ο κ. Θ. Παραστατίδης. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Κ.Κιλτίδης. Κοζάνη: ΠαΣοΚ (3): Νέο πρόσωπο ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, ενώ επανεκλέγονται οι κκ. Αλ.Αθανασιάδης και Ι. Βλατής. ΝΔ (2): Επανεκλέγονται οι κκ. Γ. Κασαπίδης και Μ. Παπαδόπουλος, ενώ μένει εκτός κ. Ν. Τσιαρτσιώνης. Κυκλάδες: ΠαΣοΚ (2): Επανεκλέγεται ο κ. Π.Ρήγας, με νέο πρόσωπο τον κ. Γ. Παπαμανώλη. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Ι.Βρούτσης. Λάρισα: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγονται οι κκ. Β. Εξαρχος, Φ. Σαχινίδης και Εκ.Νασιώκας. ΝΔ (2): Επανεκλέγονται οι κκ. Μ. Χαρακόπουλος και Χρ. Ζώης, ενώ μένει εκτός ο κ. Κ. Αγοραστός. ΛΑΟΣ: Επανεκλέγεται ο κ. Αστ.Ροντούλης , ενώ από το ΚΚΕ ο κ. Αντ. Σκυλλάκος, ενώ εκλέγεται για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Ηρώ Διώτη.

Λασίθι: Αμετάβλητη παραμένει η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού με την επανεκλογή του κ. Μ.Καρχιμάκη από το ΠαΣοΚ και του κ. Ι. Πλακιωτάκη από τη ΝΔ. Λέσβος: Παραμένουν βουλευτές με το ΠαΣοΚ ο κ. Ν. Σηφουνάκης και με το ΚΚΕ ο κ. Στ. Σκοπελίτης, ενώ την έδρα της ΝΔ κατέ λαβε ο κ. Σπ.Γαληνός, αφήνοντας εκτός τον κ. Ι. Γιαννέλη.

Λευκάδα: Ο κ. Σπ.Μαριέλης είναι ο νέος βουλευτής του νομού, που έγινε πράσινος αφήνοντας εκτός Βουλής τον κ. Θ. Σολδάτο της ΝΔ. Μαγνησία: ΠαΣοΚ (2): Παραμένουν βουλευτές ο κ. Κ. Καρτάλης και η κυρία Ροδούλα Ζήση. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Αθ. Νάκος και μένει εκτός ο κ. Γ.Σούρλας, καθώς την έδρα της ΝΔ απέσπασε ο ΛΑΟΣ με τον κ. Π. Μαρκάκη. Με το ΚΚΕ εξελέγη ο κ. Απ.Νάνος αντί του κ. Ν.Γκατζή, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος.

Ξάνθη: ΠαΣοΚ (2): Επανεκλέγεται ο κ. Τσετίν Μαντατζή και νέο πρόσωπο είναι ο κ. Σ.Ξυνίδης, που άφησε εκτός τον κ. Παν. Σγουρίδη. Με τη ΝΔ επανεκλέγεται ο κ. Αλ. Κοντός.

Πέλλα: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγεται η κυρία Θ.Τζάκρη και νέα πρόσωπα είναι ο κ. Ηλ. Θεοδωρίδης και ο κ. Β. Γιουματζίδης. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Γ. Καρασμάνης, ενώ μένουν εκτός Βουλής ο κ. Ιορδ. Τζαμτζής και η κυρία Παρθένα Φουντουκίδου.

Πιερία: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγεται ο κ. Ι.Αμοιρίδης, επανακάμπτει ο κ. Αθ. Παπαγεωργίου και νέο πρόσωπο είναι η κυρία Μαρία Μίχου. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Κ. Κουκοδήμος, ενώ μένουν εκτός ο πρώην υφυπουργός κ. Γ.Κωνσταντόπουλος, καθώς και ο κ. Αντ. Καρπούζας.

Πρέβεζα: Επανεκλέγεται με το ΠαΣοΚ ο κ. Ευ.Παπαχρήστος, ενώ την έδρα της ΝΔ καταλαμβάνει για πρώτη φορά ο κ. Δ. Τσουμάνης, που άφησε εκτός τον κ. Γ.Τρυφωνίδη.

Ρέθυμνο: Επανακάμπτει με το ΠαΣοΚ ο κ. Εμ.Οθωνας, που άφησε εκτός τον κ. Ηλ. Λαμπίρη, ενώ επανεκλέγεται με τη ΝΔ η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη. Ροδόπη: Αμετάβλητη παραμένει η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με το ΠαΣοΚ να επανεκλεγεί τους κκ. Γ. Πεταλωτή και Αχμέτ Χατζηοσμάν και τη ΝΔ τον κ. Ευρ. Στυλιανίδη.

Σάμος: Η μονοεδρική έγινε πράσινη με την επιστροφή στη Βουλή του κ. Πυθ. Βαρδίκου, ο οποίος εκτόπισε τον γαλάζιο κ. Θαλ. Θαλασσινό.

Σέρρες: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγονται οι κκ. Μ. Μπόλαρης, Στ. Κουτμερίδης, ενώ νέο πρόσωπο είναι ο κ. Μ. Τζελέπης. ΝΔ (3): Επανεκλέγονται οι κκ. Αν. Καρυπίδης, Θ. Λεονταρίτης και η κυρία Μαρία Κόλλια. Εκτός Βουλής έμεινε ο κ. Αχ. Καραμανλής. Με τον ΛΑΟΣ επανεκλέγεται ο κ. Η. Πολατίδης.

Τρίκαλα: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγονται ο κ. Σ. Χάιδος και η κυρία Σούλα Μερεντίτη, ενώ επέστρεψε στο Κοινοβούλιο ο κ. Χ. Μαγκούφης, που κατέλαβε την έδρα που κατείχε το ΚΚΕ με τον κ. Αχ. Κανταρτζή. ΝΔ (2): Επανεκλέγονται οι κ. Ν. Λέγκας και Σωτ. Χατζηγάκης.

Φθιώτιδα: ΠαΣοΚ (3): Νέο πρόσωπο ο κ. Ν. Τσώνης, ενώ επανεκλέγεται η κυρία Τόνια Αντωνίου και εισέρχεται στη Βουλή η μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής κυρία Κατερίνα Μπατζελή. ΝΔ (2): Επανεκλέγονται οι κκ. Θ. Σταϊκούρας και Αθ. Γιαννόπουλος, ενώ έμειναν εκτός Βουλής οι κκ. Ν. Σταυρογιάννης και Ηλ. Καλλιώρας.

Φλώρινα: Επανεκλέγονται με το ΠαΣοΚ ο κ. Γ. Λιάνης και με τη ΝΔ ο κ. Ευ. Κωνσταντινίδης.

Φωκίδα: Η μονοεδρική άλλαξε χρώμα με την κυρία Αφροδίτη Παπαθανάση να εκλέγεται με το ΠαΣοΚ αντί του μέχρι πρότινος υφυπουργού της ΝΔ κ. Ι. Μπούγα.

Χαλκιδική: ΠαΣοΚ (2): Μαζί με τον επανεκλεγέντα κ. Ι. Δριβελέγκα θα ορκιστεί βουλευτής ο κ. Αργ. Λαφαζάνης. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Γ. Βαγιωνάς και μένει εκτός ο κ. Β. Πάππας.

Χανιά: ΠαΣοΚ (3): Επανακάμπτει ο κ. Ευτ. Δαμιανάκης, επανεκλέγεται ο κ. Εμμ.Σκουλάκης και επιστρέφει στη Βουλή ο κ. Σ. Βαλυράκης. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, ενώ έμειναν εκτός οι κκ. Μανούσος Βολουδάκης και Στ.Νικηφοράκης. Χίος: Επενεκλέγεται με το ΠαΣοΚ η κυρία Ελπίδα Τσουρή και με τη ΝΔ εκλέγεται για πρώτη φορά ο κ. Κ. Μουσουρούλης, αντί του κ. Ι. Κοσμίδη που δεν πολιτεύτηκε.

Παρόντες και απόντες από την Πελοπόννησο

Η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου (αριστερά) δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Λακωνία. Ιδια κατάληξη είχαν οι προσπάθειες του πρώην υπουργού κ. Αν. Παπαληγούρα στην Κορινθία και της πρώην υφυπουργού κυρίας Σοφίας Καλαντζάκου στη Μεσσηνία
Αργολίδα: ΠαΣοΚ (1 έδρα): Επανεκλέγεται ο κ. Ι. Μανιάτης. ΝΔ (2): Εκλέγεται πρώτη φορά ο κ. Ι. Ανδριανός και επανεκλέγεται η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου , αφήνοντας εκτός τον κ. Δ.Κρανιά (βουλευτή που αντικατέστησε για τρεις ημέρες τον κ. Ι. Μανώλη ).

Αρκαδία: ΠαΣοΚ (2): Επανεκλέγεται ο κ. Δ.Ρέππας και νέο πρόσωπο είναι ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος. ΝΔ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Α. Λυκουρέντζος .

Αχαΐα: ΠαΣοΚ (4): Επανεκλέγονται οι κκ. Απ.Κατσιφάρας και Κ.Σπηλιόπουλος, ενώ εισέρχονται για πρώτη φορά στη Βουλή οι κκ. Αθ. Παπαδόπουλος και Α. Τριανταφυλλόπουλος, οι οποίοι αφήνουν εκτός τον ως τώρα βουλευτή κ. Μιλτ.Βέρρα. ΝΔ (2): Επανεκλέγεται ο κ. Μ. Μπεκίρης και επανέρχεται στο Κοινοβούλιο ο κ. Ν. Νικολόπουλος, ενώ μένουν εκτός η κυρία Νατάσα Ράγιου και ο κ. Ν.Παπαδημάτος. Με το ΚΚΕ επενεκλέγεται ο κ. Ν.Καραθανασόπουλος, όπως και ο κ. Ν.Τσούκαλης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την έδρα που κέρδισε ο ΛΑΟΣ θα καταλάβει ο τέως βουλευτής με το ΠαΣοΚ κ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος.

Ηλεία: ΠαΣοΚ (4): Επανεκλέγονται οι κκ. Ν.Κατρίνης, Ι. Κουτσούκος, επανέρχεται στη Βουλή ο κ. Π. Αντωνακόπουλος και εκλέγεται για πρώτη φορά ο κ. Π.Δημητρουλόπουλος. ΝΔ (2): Επανεκλέγονται οι κκ. Γ. Κοντογιάννης και Κ. Τζαβάρας και μένουν εκτός Βουλής η κυρία Κρινιώ Κανελλοπούλου και ο κ. Π. Αδρακτάς.

Κορινθία: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγεται ο κ. Π.Μπεγλίτης, επανέρχεται στο Κοινοβούλιο ο κ. Αγ.Μανωλάκης και εκλέγεται για πρώτη φορά η κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη. ΝΔ: Επανεκλέγεται ο κ. Κ. Κόλλιας και μένουν εκτός Βουλής ο τέως υπουργός κ. Αν.Παπαληγούρας και η κυρία ΑθηνάΚόρκα. Λακωνία: ΠαΣοΚ (1): Επανεκλέγεται ο κ. Λ.Γρηγοράκος. ΝΔ (2): Επανεκλέγεται ο κ. Γρ.Αποστολάκος και επανέρχεται στη Βουλή ο κ. Αθ. Δαβάκης , αφήνοντας εκτός τόσο τον πρώην υφυπουργό κ. Π. Σκανδαλάκη όσο και την κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου που είχε «μετακομίσει» στη Λακωνία από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Μεσσηνία: ΠαΣοΚ (3): Επανεκλέγεται ο κ. Δ. Κουσελάς, ενώ εκλέχθηκαν επίσης ο κ. Οδ. Βουδούρης και η κυρία Ντίνα Γιαννακοπούλου. ΝΔ (2): Επανεκλέγεται ο κ. Αντ. Σαμαράς και Ι. Λαμπρόπουλος, ενώ έμειναν εκτός ο κ. Δ. Σαμπαζιώτης και η πρώην υφυπουργός κυρία Σοφία Καλαντζάκου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου