Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Η επόμενη ημέρα θα φέρει μεγάλες ανατροπές στη ΝΔ

  • Το κλειδί των εξελίξεων είναι η στάση Καραμανλή μετά την ήττα



Στις τελευταίες προεκλογικές του ομιλίες ο κ. Κ. Καραμανλής επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον για ασάφειες και για «κρυφή ατζέντα» (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)


Σε εποχή «πολιτικών παγετώνων» αναμένεται να εισέλθει η Νέα Δημοκρατία από αύριο το βράδυ, μετά την προδιαγεγραμμένη ήττα του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Η δομική και ιδεολογική κρίση για το κυβερνών κόμμα είναι προ των πυλών και οι ανακατατάξεις θα είναι ευρύτατες την επομένη των εκλογών. Οι εσωκομματικές ισορροπίες ανατρέπονται, νέες συμμαχίες δημιουργούνται και το βλέμμα όλων εστιάζεται στην «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ, καθώς πολλοί προβλέπουν ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος θα αντιπαρατεθούν στη βάση μελλοντικών πολιτικών σκηνικών και προσωπικών στρατηγικών.

Η προεκλογική περίοδος που ολοκληρώθηκε χθες ανέδειξε σαφώς λάθη στρατηγικής και μια διαλυτική μακαριότητα, που ξεκινούσε από την κορυφή ως τη βάση και αποτυπωνόταν στη διάλυση του κομματικού μηχανισμού. Παράλληλα όμως ανέδειξε και το προσωπικό «παιχνίδι» του κ. Καραμανλή, που με την προεκλογική καμπάνια ενίσχυσε την παρουσία του στην κομματική βάση και έστειλε μηνύματα στη «γαλάζια βάση» με τη φράση: «Η δύναμή μου είστε εσείς».

Το κλειδί των εξελίξεων είναι το τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής μετά την αναμενόμενη ήττα της ΝΔ στις αυριανές εκλογές. Από την επιλογή του Πρωθυπουργού θα κριθούν πολλά και για τις επιλογές των κορυφαίων στελεχών, τα οποία πλέον νοιάζονται για την προσωπική τους στρατηγική. Και όσο το τοπίο των εξελίξεων στη ΝΔ θα παραμένει θολό και απρόβλεπτο τόσο θα χάνεται και η στοιχειώδης αλληλεγγύη στο κόμμα, αφού πολλοί δεν πρόκειται να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές τους στοχεύσεις.

«Τα στόματα πολλών θα ανοίξουν» λένε όσοι γνωρίζουν, και επισημαίνουν με έμφαση ότι στη ΝΔ θα υπάρξουν κλυδωνισμοί. Οσοι είχαν επενδύσει στο σενάριο ότι δεν θα εγκαταλείψει την ηγεσία της ΝΔ ο κ. Καραμανλής, αναθεωρούν πλέον την άποψή τους και αρκετοί προβλέπουν ότι οι σχέσεις των κορυφαίων είναι οριακές και «το σχοινί έχει τεντωθεί επικίνδυνα». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως ο Πρωθυπουργός νιώθει εγκλωβισμένος και όσοι τον γνωρίζουν καλά επιμένουν ότι «όλα είναι ανοικτά».

O φόβος πολλών έμπειρων στελεχών είναι ότι λόγω των ισχυρών προσωπικοτήτων κορυφαίων υπουργών θα αναδειχθούν προσωπικές βεντέτες και θα περάσει πολύ μεγάλο διάστημα ώσπου η ΝΔ να δει «άσπρη ημέρα». Μάλιστα εν όψει των εσωκομματικών εξελίξεων όλα δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους στον κομματικό μηχανισμό.

Ολοι πάντως είναι έτοιμοι «διά παν ενδεχόμενον» όσον αφορά τις μελλοντικές ανακατατάξεις στη ΝΔ. Ανεξάρτητα από το αν θα αποχωρήσει ή όχι ο κ. Καραμανλής, το βέβαιο είναι ότι πλέον μεγάλος αριθμός στελεχών μιλάει για «τέλος εποχής» και τονίζει την ανάγκη για επανίδρυση της ΝΔ. Κυρίως, τίθεται το θέμα του επαναπροσδιορισμού της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Αυτό, βέβαια, όπως παραδέχονται έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, θα έχει άμεση σχέση με τα πρόσωπα που θα κληθούν να «μονομαχήσουν» για τη διαδοχή.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου