Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Ο καπετάνιος μπορεί να αλλάξει όχι όμως και η πορεία του πλοίου


  • Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αλτερ» έδωσε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Με τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Αλτερ», συνομίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τη συζήτηση:

-- Κυρία Παπαρήγα, θέλω να ρωτήσω, μετά απ' όλη αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, την προεκλογική συζήτηση, ποια είναι τα πολιτικά συμπεράσματα στα οποία έχετε καταλήξει για την επόμενη μέρα. Από αυτό θέλω να ξεκινήσω, δηλαδή, τι πιστεύετε ότι θα μας ξημερώσει τη Δευτέρα το πρωί;

-- Είναι ενδεχόμενο να αλλάξει ο καπετάνιος. Αλλά το πλοίο θα συνεχίζει την ίδια πορεία. Και, θα έλεγα, αυτοί που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο, είναι οι 40ρηδες και κάτω. Εδώ καμπάνες χτυπούν. Αλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλα τα μέτρα που εφαρμόζονταν, τα αντιλαϊκά - αντεργατικά, χτυπούσαν τις νεότερες ηλικίες. Εμείς οι πιο ηλικιωμένοι, ό,τι κατακτήσαμε κατακτήσαμε, χάθηκαν πολλές κατακτήσεις, αλλά οι νεότεροι θα ξεκινήσουν να ζήσουν πολύ χειρότερα απ' ό,τι οι γονείς τους. Και αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα, δε θέλω να κάνω μεγαλύτερη προϊστορία.

-- Δε βλέπετε καμία διαφορά ανάμεσα στις δυο προτάσεις, την πρόταση της ΝΔ και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ;

-- Ολη η συζήτηση είναι ποιος μεγάλωσε το έλλειμμα και αποδείχτηκε ότι η ΝΔ παρέλαβε έλλειμμα από το ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ μεγάλωσε το έλλειμμα, αυτό το έλλειμμα θα το παραλάβει επίσης το ΠΑΣΟΚ. Να, λοιπόν, μια ουσιαστική διαφορά που έχουμε εμείς σε σχέση με εκείνους: Ποιος γέννησε το έλλειμμα; Οι μισθοί των εργαζομένων, μήπως φταίει η νέα γενιά, μήπως φταίει η μητρότητα, μήπως φταίνε οι φτωχοί αγρότες για τα ελλείμματα; Τα ελλείμματα καταρχήν οφείλονται ακριβώς στο ότι όλη η οργάνωση της οικονομίας και ο χαρακτήρας της οικονομίας είναι κέρδη για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς. Δηλαδή, τα ελλείμματα βρίσκονται στα ταμεία των επιχειρήσεων, στα χρηματιστήρια, στα ταμεία των τραπεζών.

Δεν είναι σωστό ότι στέγνωσε η αγορά από χρήμα. Υπάρχει υπερσυγκέντρωση χρήματος και υπερπαραγωγή εμπορευμάτων, τα οποία βεβαίως δεν μπορούν να διατεθούν και διότι η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων έχει πέσει. Και εδώ βγαίνει όλο το πρόβλημα της αναρχίας της παραγωγής, των επενδύσεων, όταν παράγεις με στόχο το κέρδος θα φτάσεις σε ένα σημείο που θα φουσκώσεις τόσο πολύ και θα σκάσει η κοιλιά σου από τα κέρδη. Και τώρα πρέπει το σύστημα να ξαναμπεί σε μια ρότα να ξαναβγάλει κέρδη. Ε, θα την πληρώσουν ιδιαίτερα οι νέες ηλικίες.

Δε λένε κουβέντα για το Ασφαλιστικό

Γιατί δε συζητούν για το τι θέλουν να κάνουν στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης; Λέει, παραδείγματος χάριν, η ΝΔ ότι θα διαχωρίζει τον κλάδο Υγείας από τις συντάξεις. Τι ακριβώς θέλει να κάνει; Εμείς ξέρουμε τι θέλει να κάνει. Να μειώσει την κρατική επιχορήγηση προς τον κλάδο Υγείας, να ρίξει τις υπηρεσίες κλπ. Λέει το ΠΑΣΟΚ, να πω ένα άλλο παράδειγμα, ότι θα αναμορφώσει τη νομοθεσία που αφορά την ενοικίαση των εργαζομένων, το λέει σε αυτό το πρόγραμμα, που στο παραπέντε ύψωσε στο διαδίκτυο. Δε λέει θα καταργήσω το θεσμό της ενοικίασης των εργαζομένων, λέει θα τον αναμορφώσω. Που σημαίνει διατηρεί το θεσμό. Τώρα τι θα κάνει; Θα αλλάξει τη φορεσιά του. Την αντεργατική νομοθεσία της ΝΔ, λέει, θα τη μελετήσω, θα την αναθεωρήσω, θα την μεταρρυθμίσω. Αλλά μιλάμε για αντεργατικούς νόμους που δε μεταρρυθμίζονται.

Να, πάρτε για παράδειγμα το θεσμό της ενοικίασης των εργαζομένων, τι αλλαγή θα κάνει; `Η τα stage. Θα φύγουν από το δημόσιο και θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα με τη μορφή της μαθητείας. Θα αλλάξει τίτλους. Stage πάλι θα μείνει. Και να σας πω, δεν τους συμφέρει να είναι στο Δημόσιο τα stage. Πρώτα πρώτα το Δημόσιο παίρνει εργολάβους, έχουν αλλάξει οι εργασιακές σχέσεις, προσλαμβάνονται άνθρωποι με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου και κυρίως οι περισσότερες δουλειές του Δημοσίου είναι ΣΔΙΤ, με τους ιδιώτες, τι να τα κάνουν τα stage στο Δημόσιο; Θα τα περάσουν στους ιδιώτες. [Ριζοσπάστης, 03/10/2009]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου