Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ο πράσινος θρίαμβος και το γαλάζιο ναυάγιο σε αριθμούς

Με καταμετρημένο το 99,83% των αποτελεσμάτων, ο εκλογικός χάρτης αποτυπώνει με ακρίβεια τη θριαμβευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Με απώλειες που φτάνουν και τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, η Νέα Δημοκρατία κρατάει μόνο έξι «κάστρα». Δείτε στο εργαλείο του enet.gr τις επιδόσεις όλων των κομμάτων ανά περιφέρεια. Εντοπίστε με ένα κλικ, που αύξησαν και που μείωσαν τις δυνάμεις τους τα έξι πολιτικά κόμματα που πρωταγωνίστησαν.


Το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε ποσοστά άνω του 50% σε δέκα εκλογικές περιφέρειες. Ξεχωρίζει το Ηράκλειο με το εντυπωσιακό ποσοστό του 62,74%. Ακολουθούν, Λασίθι, Ξάνθη, Ρέθυμνο Δωδεκάνησα, Ηλεία, Ροδόπη, Αχαία και Ευρυτανία. Στο Ρέθυμνο, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο εργαλείο του enet.gr, το ΠΑΣΟΚ, πέτυχε να βελτιώσει τη δύναμή του κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες. Εντυπωσιακή η βελτίωση της εκλογικής δύναμης και στην Ξάνθη καθώς άγγιξε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Τα μικρότερα ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ τα κατέλαβε στην Καστοριά 34,59% αλλά και στο «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας, την Α’ Αθηνών. Πάντως, με ποσοστό 35,53%, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να επικρατήσει και στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια του λεκανοπεδίου.

Σε 17 εκλογικές περιφέρειες, η Νέα Δημοκρατία μείωσε τη δύναμή της κατά περισσότερες από εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση, καταγράφηκε στο Ρέθυμνο (-19,14%), στην Ξάνθη (-13,74%), στην Ροδόπη (-11,25%), στα Δωδεκάνησα (-10,87%) και στην Αρκαδία (-10,11%). Μοναδικές εκλογικές περιφέρειες που παραμένουν «γαλάζιες» είναι οι Σέρρες, η Πιερία, η Καστοριά, η Μεσσηνία, η Λακωνία και η Αργολίδα. Τα μικρότερα ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία τα συγκέντρωσε στην Β΄Πειραιώς, στο Ηράκλειο και στην Ξάνθη. Πρόκειται για τα εξαιρετικά χαμηλά για κόμμα εξουσίας ποσοστά του 23,07%, 23,70% και 26,23% αντίστοιχα. Συνολικά, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε ποσοστό χαμηλότερο του 30% σε 11 εκλογικές περιφέρειες. Ποσοστό άνω του 50% εμφανίζεται μόνο στην Καστοριά (50,03%).

Για το ΚΚΕ, τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια μάλλον δεν ήταν τα αναμενόμενα. Όπου παρατηρήθηκε βελτίωση της εκλογικής δύναμης (συνολικά 10 εκλογικές περιφέρειες) αυτή ήταν οριακή. Η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού εμφανίστηκε στη Ζάκυνθο και ήταν κατά 0,67%. Σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες, το ΚΚΕ έχασε δυνάμεις. Οι χειρότερες επιδόσεις, αποτυπώθηκαν στην Κέρκυρα και στην Β’ εκλογική περιφέρεια του Πειραιά. (-2,95% και -1,69% αντίστοιχα). Διψήφια ποσοστά, εξασφάλισε το ΚΚΕ στις περιφέρειες Σάμου, Λέσβου, Β’ Πειραιώς, Κεφαλληνίας, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Β’ Αθηνών και Λευκάδας.

O ΛΑΟΣ βελτιώσε τα ποσοστά του σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι καλύτερες επιδόσεις, αποτυπώθηκαν στην Καβάλα, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στον Έβρο και στην Λακωνία. Όσο για τα υψηλότερα ποσοστά, το ΛΑΟΣ τα κατέγραψε στην Α’ Θεσσαλονίκης, στην Αττική, στη Β’ Πειραιώς, στην Α’ Αθηνών, στην Α’ Πειραιώς στη Β’ Θεσσαλονίκης και στη Β’ Αθηνών.

Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η μεγαλύτερη βελτίωση της εκλογικής δύναμης καταγράφηκε στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δυνάμεις στη Μεσσηνία, στην Αχαία, στη Χίο, στην Α’ Αθηνών και στη Β’ Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου