Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο Σλέσβικ-Χολστάιν, κρίσιμο τεστ για τη Μέρκελ


Οι πολίτες του γερμανικού κρατιδίου Σλέσβικ-Χολστάιν ψηφίζουν την Κυριακή στην δεύτερη από τρεις περιφερειακές αναμετρήσεις, οι οποίες αποτελούν κρίσιμα τεστ για τον συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, 16 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Οι εκλογές στο Σλέσβικ-Χολστάιν είναι πάντως λιγότερο σημαντικές για την Μέρκελ από αυτή που θα διεξαχθεί στις 13 Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Διαβάστε επίσης: Σούπερ εκλογική Κυριακή στην Ευρώπη με φόντο την κρίση: Κάλπες σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Σερβία 
Βασικό στοιχείο των εκλογών στο Σλέσβικ-Χολστάιν, ένα φτωχό, αγροτικό και αραιοκατοικημένο κρατίδιο στα σύνορα με τη Δανία, είναι το ποσοστό των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, εταίρων της κυβέρνησης Μέρκελ, το οποίο μειώνεται σταθερά από το 2009.

«Αν δεν ξεπεράσουν το όριο του 5% για να παραμείνουν στο τοπικό κοινοβούλιο, θα δημιουργηθεί ένα αρνητικό προηγούμενο για την ψηφοφορία στη Ρηνανία, όπου μπορεί το ποσοστό τους να μειωθεί κι άλλο με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή κυβερνητική κρίση» εκτιμά ο Κάρστεν Κοσμίντερ, πολιτειολόγος από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αναγκάσει τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ να εγκαταλείψει την ηγεσία του FDP.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GMS που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 6% έναντι 14,9% πριν από τέσσερα χρόνια.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι το ποσοστό των Πειρατών, του κόμματος που σχηματίστηκε το 2006 και γνωρίζει μεγάλη άνοδο. Αν συγκεντρώσουν 8% θα καταφέρουν να μπουν και σε τρίτο τοπικό κοινοβούλιο μετά το Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2011 και το Σάαρ τον Μάρτιο φέτος.

Αν οι Πειρατές τα καταφέρουν θα προκαλέσουν αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων, που θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς (CDU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις (32% και 33% αντίστοιχα) να σχηματίσουν έναν ευρύτερο συνασπισμό.

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση το 2009, το CDU συγκέντρωσε 31,5%, το SPD 25,4%, οι Πράσινοι 12,4%, η ριζοσπαστική αριστερά (Die Linke) 6% και οι Πειρατές 1,8%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου