Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Στις 07.00 άνοιξαν οι κάλπες

Κανονικά ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το πρωί της Κυριακής. Ολα εξελίσσονται ομαλά δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος εκτιμά ότι η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα στις 7 το απόγευμα και ότι η συμμετοχή θα είναι μαζική.
Ανοιξαν οι κάλπες
«Όλα εξελίσσονται ομαλά», είπε ο κ. Γιαννίτσης, προσθέτοντας πως αντιμετωπίστηκαν κάποιες μικρές αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν σε δύο εκλογικά τμήματα, με τη μορφή καθυστερήσεων. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει, ότι θα είμαστε το βράδυ έτοιμοι να δούμε την επιλογή των Ελλήνων και των Ελληνίδων, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών. Οι δημοσκόποι και τα επιτελεία των κομμάτων «σπάνε το κεφάλι τους» για να ερμηνεύσουν τα σημεία από το εκλογικό σώμα, το οποίο εμφανίζεται θυμωμένο για όσα συνέβησαν την τελευταία διετία, αλλά ταυτόχρονα «ζυγίζει» την οριακή κατάσταση της χώρας και τη θέση της στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας προσπαθούν να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους, όπως και η «παραδοσιακή» αντιπολίτευση, μετά την ανάδειξη νέων πολιτικών σχηματισμών που διεκδικούν ένταξη στο πολιτικό τοπίο.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο που το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular έχουν πολλές φορές επισημάνει ότι η σαφής εικόνα για τα αποτελέσματα δεν θα έχει διαμορφωθεί πριν τις 23.00, ενώ για κάποιος η νύχτα μπορεί να είναι μακριά...
Ποιοι καλούνται να ψηφίσουν
Σε αυτές τις εκλογές καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται σε 359.959.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που διανύουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του «εκλέγειν».
Δέκα τηλεφωνικές γραμμές λειτουργούν στο υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερώνουν τους πολίτες, που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet, σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν.
Τα τηλέφωνα είναι:             2131511125                  2131511143      ,            2131511153                  2131511119                  2131511146      ,            2131361154                  2131361160                  2131361161      ,            2131361165       και             2131361182      . Οι τηλεφωνικές αυτές γραμμές λειτουργούν έως τη λήξη της ψηφοφορίας. Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Πού θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί
Το εκλογικό τους δικαίωμα θα άσκήσουν στα τμήματα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε σε τμήματα των περιφερειών στις οποίες θέτουν υποψηφιότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο 231ο εκλογικό τμήμα, στα Ιωάννινα, θα ασκήσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα της Κυψέλης, στην Αθήνα.Συγκεκριμένα, στο 231ο εκλογικό τμήμα, στα Ιωάννινα, θα ασκήσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα της Κυψέλης, στην Αθήνα.
Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης θα ψηφίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και στο Καλέντζι Αχαΐας ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στην Πύλο θα ψηφίσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και στο 94ο εκλογικό τμήμα, στο Δημοτικό Σχολείο στον Αγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Στο 1ο Λύκειο Πετρούπολης θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 11:30 το πρωί της Κυριακής, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης θα ασκήσει το Εκλογικό του Δικαίωμα στις 12:00 στο Σχολικό Συγκρότημα Παλαιού Φαλήρου.
Στις 11 το πρωί, στο 14ο εκλογικό διαμέρισμα (στα 27ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών), θα ψηφίσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο Μανόλης Γλέζος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 12:00, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, θα ψηφίσει στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Περιστερίου, στις 10 το πρωί.
Στη Σαμοθράκη θα ψηφίσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, στις 09:30, στο Γυμνάσιο του Βενεράτου του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.
Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 1ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων στις 10.30 το πρωί.
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού, θα ψηφίσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών και υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, με το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Δημαράς.
Κλειδί οι αναποφάσιστοι, λένε τα ξένα ΜΜΕ
Ο πρωτοφανής αριθμός των αναποφάσιστων καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη αποτελέσματος στις σημερινές εκλογές, γράφει μεταξύ άλλων το Ρόϊτερς, ενώ το γαλλικό πρακτορείο υπογραμμίζει την κατάρρευση του δικομματισμού μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης, υπεύθυνου για την οικονομική κρίση της χώρας, .
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ακόμη ότι ευνοημένο κόμμα στις σημερινές εκλογές είναι η ΝΔ, παρότι ακόμη και αυτή δεν θα φτάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, παρά την απειλή του Αντώνη Σαμαρά ότι θα ζητήσει εκ νέου εκλογές στην περίπτωση που δεν κατακτήσει κυβερνητική αυτοδυναμία.
Για το ΠΑΣΟΚ , το γαλλικό πρακτορείο γράφει πως λόγω της πολιτικής που υπαγορεύτηκε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ κινδυνεύει να χάσει περισσότερο από το μισό του 44% των ψηφοφόρων του 2009.
Όπως επισημαίνει το γαλλικό πρακτορείο, πεποίθηση που επικρατεί στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα , ο θυμός των ψηφοφόρων έναντι των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, θα φέρει στη Βουλή οκτώ ακόμη μικρότερα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου