Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Μια φορά κι έναν καιρό... οι εκλογές στην TV


  • Tης Mαριαννας Tζιαντζη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/6/2012

Kάποτε η τηλεοπτική μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων έμοιαζε με πανηγυράκι. Λαμπερά πρόσωπα, ακριβά σκηνικά, περίτεχνος φωτισμός, πολλά βιντεογουόλ, χαμόγελα, αστειάκια, καλλιτέχνες, επικοινωνιολόγοι, υποσχέσεις για ένα φωτεινό αύριο. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερα φύλλα της «Καθημερινής», στις τηλεοπτικές σελίδες που περιγράφουν στις εκλογικές βραδιές της τελευταίας οκταετίας, μεταφερόμαστε σε άλλον αιώνα, σε άλλο πλανήτη.
Τη νύχτα των ευρωεκλογών του 2004 ακούστηκαν στα κανάλια οι όροι «ταβανώνω» και «πατώνω». Τότε έλεγαν ότι η Νέα Δημοκρατία «ταβάνωσε», χτύπησε οροφή, συγκεντρώνοντας το μέγιστο του ποσοστού της (43%), ενώ το ΠΑΣΟΚ άγγιξε τον εκλογικό του πάτο (34%) καθώς στο μέλλον δεν θα μπορούσε να φέρει χαμηλότερο ποσοστό. Η νίκη της Ελλάδας επί της Πορτογαλίας την προηγούμενη μέρα, στην πρεμιέρα του Euro, είχε προκαλέσει πανεθνική αγαλλίαση, είχε αμβλύνει τα κομματικά μίση και τα πάθη. Κάποια στιγμή στον ΑΝΤ1, ενώ το σήμα «Ευρωεκλογές 2004» παρέμενε χαμηλά στην οθόνη, οι κάρτες με τις ψήφους αντικαταστάθηκαν από πλάνα του αγώνα ενώ οι παρουσιαστές συνομιλούσαν τηλεφωνικά με τον ποδοσφαιριστή Στέλιο Γιαννακόπουλο.
Φανταστείτε αύριο το βράδυ να συμβεί κάτι ανάλογο στα κανάλια, π.χ. το Mega, να συνδεθεί αργά το βράδυ με τη Βαρσοβία και η Ολγα Τρέμη να αφήσει τα κομματικά στελέχη για να μιλήσει με τον Γιώργο Καραγκούνη, καθώς η Ελλάδα θα έχει νικήσει στο Euro τη Ρωσία. Περασμένα μεγαλεία.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, όταν τα κανάλια είχαν συνδεθεί απευθείας με τη Θεσσαλονίκη όπου στο λιμάνι έσκαγαν νικητήρια πυροτεχνήματα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διέκοψε την ομιλία του, στύλωσε το βλέμμα του στο υπερπέραν και κραύγασε: «Και οι ουρανοί είναι δικοί μας!» Ποιος πολιτικός θα έλεγε κάτι τέτοιο σήμερα;
Πάνε οι αστρολόγοι, πάνε και οι φυσιογνωμιστές. Τώρα μιλούν οι οικονομολόγοι, τώρα μιλούν οι Ευρωπαίοι και οι υπερεθνικοί κριτές μας, τιμωροί ή προστάτες, όπως τους βλέπει κανείς. Η τελευταία έκρηξη τηλεοπτικής εκλογικής ανεμελιάς ήταν τον Ιούνιο του 2009, στις ευρωεκλογές, όταν σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star αναδείχτηκε «πρώτο κόμμα η Μύκονος».
Ο φετινός εκλογικός ουρανός δεν ήταν διόλου μυκονιάτικος. Η φούσκα της τηλεοπτικής ελαφρότητας έχει σκάσει, όχι γιατί τα κανάλια ξαφνικά σοβαρεύτηκαν, αλλά γιατί άλλαξαν τα ερωτήματα, οι ανάγκες των ανθρώπων. Αόρατοι ανεπιθύμητοι καλεσμένοι, σαν φαντάσματα, στοιχειώνουν και τα τηλεοπτικά στούντιο. Είναι τα φαντάσματα της ανεργίας, των λουκέτων, του κύματος των αυτοκτονιών, της εγκληματικότητας, του νεοφασισμού, του αδιέξοδου αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου