Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Αυτοδυναμία και τρίτη θέση διαμορφώνουν το απόλυτο εκλογικό θρίλερ

  • Στις κρισιμότερες εκλογές της μεταπολίτευσης
Αυτοδυναμία και τρίτη θέση διαμορφώνουν το απόλυτο εκλογικό θρίλερ

Οι περισσότερες εταιρίες δημοσκοπήσεων αποφεύγουν να κάνουν αναγωγή των αναποφάσιστων οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστό κοντά στο 10% - Η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής

Θα βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου ή όχι; Όσο πλησιάζει η Κυριακή των εκλογών το συγκεκριμένο ερώτημα κυριαρχεί αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο και ποιο δεύτερο. Το σύνολο των δημοσκοπήσεων εμφανίζουν σταθερά στην κορυφή της κούρσας τον ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά περίπου 3% που τείνει να παγιωθεί.
Παράλληλα, προαναγγέλλουν το απόλυτο ντέρμπι για την τρίτη θέση, με «το Ποτάμι», την «Χρυσή Αυγή», το «ΚΚΕ» και σε ορισμένες περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ να εναλλάσσονται στο βάθρο που θα δώσει την τελευταία διερευνητική εντολή. Την ίδια ώρα, οι περισσότερες εταιρίες δημοσκοπήσεων αποφεύγουν να κάνουν αναγωγή των αναποφάσιστων οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστό κοντά στο 10% με αποτέλεσμα αρκετοί στην κυβέρνηση να υποστηρίζουν ότι η κάλπη μπορεί να ανατρέψει τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με σιγουριά την κοινοβουλευτική δύναμη του πρώτου κόμματος και κυρίως εάν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Αυτό συμβαίνει γιατί η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το εκλογικό ποσοστό που θα λάβει αλλά κυρίως από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στην πράξη, το σύστημα λειτουργεί όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία: όσο μεγαλώνει το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών τόσο χαμηλώνει το όριο της αυτοδυναμίας.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι 250 έδρες (οι 50 δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα) θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Ξεκινώντας από μηδενική βάση, από το απίθανο σενάριο τα εκτός βουλής κόμματα να έχουν 0%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν λάβει τουλάχιστον 40,4%. Από εκεί και πέρα για κάθε μονάδα που προστίθεται στα εκτός βουλής κόμματα το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.

Ειδικότερα, με:

5% εκτός Βουλής η αυτοδυναμία κατοχυρώνεται με 38,5%
7% εκτός Βουλής η αυτοδυναμία κατεβαίνει στο 38%
8% το πρώτο κόμμα θα πάρει 151 έδρες με ποσοστό 37,2%
Από 8,5% εως 9,5% το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 37%
Από 10% εως 10,5% η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με 36,5%
Εάν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν από 11%  η αυτοδυναμία πέφτει στο 36%
ΜΕ 12% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 35,6% για την αυτοδυναμία
Με 13% διαμορφώνεται στο 35,2%
Με 14% στο 34,8%
Ενώ με ποσοστό 15% στα εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 34,4%

Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων εκλογών, τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό που συνήθως κυμαίνεται από 5% εως 6%.

Αυτή την φορά ωστόσο η μάχη που φαίνεται να δίνουν οι ΑΝΕΛ και το ΚΙΔΗΣΟ για την είσοδό τους στην Βουλή ενδεχομένως να ανατρέψει τα στατιστικά. Εάν δηλαδή δεν μπουν στο κοινοβούλιο, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, τότε θα αυξήσουν το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων χαμηλώνοντας παράλληλα τον πήχη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση που θέλει το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών να διαμορφώνεται από 8% εως 11% μονάδες , η αυτοδυναμία θα περιοριστεί  σε ποσοστά από 37,2% εως 36,5% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου