Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Στη Β' Αθήνας η μεγάλη «μάχη» για Σαμαρά


  • Πού στοχεύει το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ

  • Στη Β' Αθήνας η μεγάλη «μάχη» για Σαμαρά

    Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ενώ στην περιφέρεια «πηγαίνουν καλά και σε ορισμένες περιοχές είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο λεκανοπέδιο η διαφορά παραμένει χαώδης»

    Στους ψηφοφόρους της ευρύτερης δεξιάς παράταξης με τη θεωρία της χαμένης ψήφου αλλά και στους αναποφάσιστους που δεν θέλουν να κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στοχεύει πλέον ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθειά του να μειώσει και στο τέλος να ανατρέψει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.


    Ο πρωθυπουργός αξιοποιεί κάθε βοήθεια που μπορεί να έχει όπως η χθεσινή μονοήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα ο οποίος με τις δηλώσεις του συντάχθηκε πλήρως με την πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ραχόι έπλεξε το εγκώμιο του κ. Σαμαρά λέγοντας ότι έχει παρακολουθήσει τις προσπάθειές του και ότι ο «Έλληνας πρωθυπουργός είναι πραγματικός ηγέτης». Παράλληλα συμφώνησε πλήρως με τον κ. Σαμαρά ότι η πολιτική των τελευταίων χρόνων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς που φαίνεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφουν οι δύο χώρες και από την τάση μείωσης πια της ανεργίας. Επιπλέον ο κ. Ραχόι είπε ότι η λύση στα προβλήματα των χωρών μπορεί να δωθεί μόνο μέσα στην ευρωζώνη με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με σεβασμό όμως των κανόνων της και με την συνέχιση των μεταρρυθυμίσεων.

    Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του είπε ότι ο ισπανικός λαός έχει δανείσει στον ελληνικό λαό 26 δισ. ευρώ και θα είναι εκτός από θεσμικά αλλά και πολιτικά ανήθικο να πει τώρα η Ελλάδα ότι θέλει αλλαγή των συμφωνιών. Αναφερόμενος προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ανοησία και παλινωδία» το αίτημα για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση του ελληνικού χρέους και αλλαγή της συμφωνίας. Είπε δε καθαρά ότι η παραμονή στην ΕΕ προϋποθέτει και την αποδοχή των βασικών κανόνων της, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε φάση ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας και ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
    Στήριξη από Καραμανλή
    Στην ίδια κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και των μεταρρυθμίσεων κινήθηκε χθες και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος παρενέβη για να στηρίξει τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά. Στην δήλωσή του ο κ. Καραμανλής αναφέρει: «Ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική σταθερότητα και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σταθερή προσήλωση στον εθνικό στόχο της ανάπτυξης. Χρειάζεται πολιτική που δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών. Αυτή την προοπτική διασφαλίζει η στήριξη και ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας. Όσο ισχυρότερη η Νέα Δημοκρατία, τόσο ασφαλέστερο το μέλλον για τον τόπο. Για όλους αυτούς τους λόγους θα δώσουμε και πάλι τη μάχη στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά».

    Ο πρώην πρωθυπουργός που κατεβαίνει παραδοσιακά στην Α΄Θεσσαλονίκης έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του στην συμπρωτεύουσα ενώ ενισχύει και τον ανηψίο του και συνονόματο, γιο του κ. Αχιλλέα Καραμανλή που κατεβαίνει για πρώτη φορά στις Σέρρες. Ο πρώην πρωθυπουργός θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του νεότερου Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή ενώ θα είναι και στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο κ. Σαμαράς την επόμενη Τετάρτη στο Βελίδειο.
    Λεκανοπέδιο Αττικής
    Στο λεκανοπέδιο της Αττικής θα επικεντρώσει στο εξής την προσπάθεια ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που φθάνουν καθημερινά από τις μετρήσεις στο ηγετικό επιτελείο ενώ στην περιφέρεια όπως λένε «πηγαίνουν καλά και σε ορισμένες περιοχές είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο λεκανοπέδιο η διαφορά παραμένει χαώδης κυρίως στην Β΄Αθηνών και στην Β΄Πειραιώς». Βεβαίως λένε ότι αυτό αφήνει και περιθώρια βελτίωσης μέχρι την τελική ευθεία.

    Παράλληλα θα αναπτύξουν στις προσεχείς ημέρες την θεωρία της χαμένης ψήφου με σκοπό να προσεγγίσουν ψηφοφόρους της ευρύτερης δεξιάς, που προς το παρόν δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ ακόμη και ΛΑΟΣ. Το επιτελείο θεωρεί ότι μπορεί να προσεγγίσει και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι θέλουν σε κάθε περίπτωση να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει ο πρωθυπουργός να τονίζει στις ομιλίες του ότι η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια τη ρήξη με την Ευρώπη άσχετα από τις προθέσεις και τις διαβεβαιώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του. Πάντως δηλώσεις του είδους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει την Ελλάδα Βόρεια Κορέα μάλλον υπονομεύουν παρά ενισχύουν την αξιοπιστία της πολεμικής εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κλιμακώνοντας την τακτική του το γαλάζιο επιτελείο περνά και σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως έπραξε εναντίον της κα Βαλαβάνη που επικαλέστηκε τις καταθέσεις της στο εξωτερικό για την κατηγορήσει ότι δεν αδιαφορεί για τις συνέπειες της πολιτικής που προτείνει.
    «Σαμαράς ή Τσίπρας» το δίλημμα της ΝΔ
    Την τελευταία εβδομάδα πάντως θα κλιμακωθούν οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προβληθεί το δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας» καθώς όλες οι μετρήσεις που διαθέτει το επιτελείο συμφωνούν στο ότι ο πρωθυπουργός υπερτερεί συντριπτικά του προσωπικού του αντιπάλου. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι θα πρέπει να γίνει μία σημαντική ενέργεια για να ανατραπεί η κατάσταση επανήλθε η πρόταση για ντιμπέιτ των δύο αρχηγών. Από την άλλη όμως μετά την αρχική απόρριψη της πρότασης κινδυνεύει να φανεί σαν πράξη απόγνωσης που θα επιδεινώσει αντί να βοηθήσει ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι μία πιθανή ισοπαλία εντυπώσεων.

    Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού πάντως οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που προκαλεί πλέον εκνευρισμό στο γαλάζιο επιτελείο. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών του επιτελείου δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους ενώ θεωρούν ότι ο κομματικός μηχανισμός δεν ενεργοποιείται αρκετά. Από την άλλη ακούγεται η κριτική ότι ο κ. Σαμαράς έκανε μία εξαιρετικά κλειστή προεκλογική τακτική και δεν συγκρότησε  καν επιτροπή προεκλογικού αγώνα όπως γίνεται παραδοσιακά.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου