Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

  • Ο πρόεδρος του κόμματος παρότρυνε τους πολίτες να ξεσηκωθούν με ειρηνικό τρόπο, «να κλείσουν τις τηλεοράσεις και να προσέλθουν στις κάλπες»
Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Παρότρυνση προς τους πολίτες να ξεσηκωθούν με ειρηνικό τρόπο, «να κλείσουν τις τηλεοράσεις και να προσέλθουν στις κάλπες», διατύπωσε από την Αθηναΐδα ο κ. Αλ. Τσίπρας, κατά την παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, εκφράζοντας έτσι και μία αγωνία για την αποχή στις επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή.

«Ελληνες σηκωθείτε, ελληνικέ λαέ ξεσηκώσου. Η αλλαγή δεν θα έλθει από μόνη της», τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Καλούμε τους Ελληνες να ξεσηκωθούν με ειρηνικό τρόπο. Να συμβάλλουν ώστε να τελειώνουμε με τα ψέματα. Να κλείσουν τις τηλεοράσεις και να βγουν στους δρόμους. Να μην πέσουν στην παγίδα του καναπέ και της αποχής», ενώ σημείωσε: «Το σύστημα αυτό θέλει, την απάθεια».


Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της και προσέθεσε: «Χτίζουν τείχη που αποκλείουν εκατομμύρια ανθρώπους από τα στοιχειώδη. Δημιουργούν ένα νέο απαρτχάιντ, του σκότους και του χρήματος, που διαιρεί την Ευρώπη».


Κατηγόρησε την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε ότι απειλούν τους Ελληνες πως «αν δεν στηρίξουν τον κ. Σαμαρά και την ακροδεξιά συμμορία του Μαξίμου θα έλθουν σκληρές τιμωρίες» και στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «επείγει να απαντήσουμε και να αντεπιτεθούμε».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μαν. Γλέζο, ο οποίος νωρίτερα, αστειευόμενος, είπε στον κ. Τσίπρα: «γέρασες, έγινες 39 και εγώ είμαι μόλις 29», σε ένα φραστικό παιχνίδι με την πραγματική ηλικία του (92 ετών).

Είναι «έτοιμος να μας βοηθήσει να κατεβάσουμε αυτή τη φορά τη σημαία των μνημονίων της υποταγής και του φόβου», είπε μεταξύ των άλλων για τον κ. Γλέζο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Γλέζος στο τέλος της εκδήλωσης είπε μεταξύ των άλλων απευθυνόμενος προς τους υποψηφίους ότι τους χρεώνει «με τους νεκρούς συντρόφους», εν όψει του έργου που έχουν μπροστά τους.

Μιλώντας για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν προσφέρει κλάδο ελιάς σε όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Είναι ψηφοδέλτιο μάχης, νίκης και ανατροπής», ενώ αναφέρθηκε εμμέσως στις εντάσεις που πυροδότησαν κάποιες επιλογές, περιοριζόμενος να πεί: «Συζητήσαμε πάρα πολύ, γιατί έτσι είναι η δική μας κουλτούρα, δοκιμάσαμε, διαφωνήσαμε, διορθώσαμε».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ των άλλων ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Γ. Κιμούλης, ο σκηνοθέτης κ. Βαγγ. Θεοδωρόπουλος, ο συγγραφέας Β. Αλεξάκης, ο πρύτανης του ΚΠΕ κ. Θεοδ. Πελεγρίνης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, κ.ά.

Τα βιογραφικά των υποψηφιών του ΣΥΡΙΖΑ


Η διαδικασία κατάρτισης

Η διαδικασία κατάρτισης της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο και σημαδεύτηκε από τις αποσύρσεις των υποψηφιοτήτων της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και του Θεόδωρου Καρυπίδη, τις αντιδράσεις της μειοψηφίας για άλλους υποψήφιους όπως ο Οδ.Βουδούρης και ο Γ.Βαρουφάκης, καθώς και από την άρνηση του Λάκη Λαζόπουλου να συμμετέχει στην εκλογική αναμέτρηση

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταρτίστηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών όπως -μεταξύ άλλων - ο Δ.Παπαδημούλης, ο Γ.Μηλιός, ο Ν.Χουντής, η Σ.Σακοράφα, ο Αλ.Καλύβης, η Δ.Σπανού, καθώς και σημαντικών εξωκομματικών προσωπικοτήτων όπως -μεταξύ άλλων- ο Ν.Ξυδάκης, ο Κ.Χρυσόγονος, ο Γ.Κατρούγκαλος, ο Σ.Ρομπόλης, ο Δ.Χριστόπουλος, ο Ν.Κανάκης, η Κ.Κούνεβα.

Η εμβληματική προσωπικότητα που δίνει το στίγμα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητα ο Μ.Γλέζος. Ο ίδιος στέλνει το μήνυμα στους πολίτες να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ για μια άλλη Ευρώπη, ενώ σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του τονίζει ότι στόχος του είναι να εξοφληθούν οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Λέμε όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, όχι στην Ευρώπη του χρήματος, όχι στην Ευρώπη της υποταγής των αδυνάτων στους ισχυρούς, αλλά, λέμε ναι σε μια Ευρώπη ισονομίας, ισοπολιτείας, μια Ευρώπη των λαών, των πολιτών, όπου όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για τις τύχες μας»
δήλωσε την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του.

Μετά την επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εντείνει την προεκλογική εκστρατεία του σχεδόν ένα μήνα πριν από τις κάλπες για την ευρωβουλή.

Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, μεταξύ των οποίων ο Γ.Σταθάκης, εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μπροστά από τη ΝΔ στα εκλογικά αποτελέσματα κατά 3 - 4 μονάδες. Προς το παρόν, πάντως, στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνει ξεκάθαρα κεφάλι έναντι της ΝΔ.

Για το λόγο αυτό, η ηγεσία του κόμματος αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανεβάσει τους τόνους έναντι της ΝΔ και του πρωθυπουργού προσωπικά.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής Β.Μεϊμαράκη, με την οποία ζητά να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση Μπαλτάκου, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές Απριλίου (όταν βρισκόταν στην επικαιρότητα η υπόθεση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού). Στην επιστολή, ο Αλ.Τσίπρας επιτίθεται στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του «προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά».

Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «μονομαχία» με τον πρωθυπουργό, κάτι που όπως εκτιμά το επιτελείο της Κουμουνδούρου θα ενίσχυε το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου